Olet varmasti törmännyt työnhaun yhteydessä termiin verkostoituminen. Mitä se oikeastaan tarkoittaa käytännössä? Miten työnhaussa oikein verkostoidutaan? Verkostoituminen on muutakin kuin vain kontaktien haalimista LinkedInissä tai käyntikorttien jakamista kaikissa tilanteissa – tässä blogiartikkelissa tutustumme tarkemmin verkostoitumisen merkitykseen osana työnhakua.
Aloitamme toteamalla, että verkostoituminen ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi hankkia itsellesi loputon määrä uusia tuttavuuksia. Meillä jokaisella on jo olemassa valmiiksi monenlaisia verkostoja, joita olemme hankkineet niin opiskelujen, harjoituspaikan, työkokemuksen kuin harrastustoiminnan kautta. Onkin hyvin todennäköistä, että olet jo itse asiassa luonut erilaisia verkostoja, joiden kautta voit kuulla esimerkiksi avoimista työpaikoista.
⭐ Miksi kannattaa verkostoitua?
Verkostojen merkitys on erityisen suuri, kun tavoittelet uutta työpaikkaa. Usein työnantajayritykset ilmoittavat avoinna olevista työtehtävistä omilla nettisivuillaan, somekanavissaan ja myös eri työnhakuportaaleissa, mutta näin ei aina ole asian laita. Olet jo ehkä kuullut puhuttavan piilotyöpaikoista; yrityksessä voi olla tarvetta uudelle työntekijälle, mutta tästä ei välttämättä lisätä julkista työpaikkailmoittelua ja käynnistetä hakuprosessia.
Piilotyöpaikat löytyvät usein juuri verkostojen avulla. Saatat saada tietoa kiinnostavasta pestistä esimerkiksi sählyporukan kautta. Sukulaisesi tai kaverisi on saattanut kuulla, että asuinpaikkakunnallasi toimivassa yrityksessä etsitään juuri sinunlaistasi ammattilaista, ja yhtä lailla entinen työkaverisi saattaa postata LinkedIniin tai someen, että hänen uudella työpaikallaan etsitään uusia työntekijöitä.
🎯 Miten käytännössä verkostoituminen tapahtuu?
Verkostoitumisesta ei kannata tehdä itselleen liian isoa peikkoa; sinulla on jo todennäköisesti entuudestaan tuttavuuksia, jotka voivat auttaa sinua uuden työn löytämisessä. Lisäksi työnhaun kautta sinulle muodostuu uusia verkostoja jatkuvasti. Hyödynnä ainakin seuraavat verkostoitumismahdollisuudet:
- Oletko jo kysynyt tuttaviltasi, onko heillä tiedossa sinulle sopivia työtehtäviä? Esimerkiksi lähipiiristäsi tai harrastusporukastasi saattaa löytyä henkilö, joka työskentelee yrityksessä, jossa sinäkin voisit päästä rakentamaan uraasi. Voit myös pyytää olemassa olevilta verkostoiltasi tukea työnhakuun; voisiko kaverisi tai perheenjäsenesi oikolukea CV:si ja hakemuksesi tai auttaa sinua valmistautumaan vastaamaan usein kysyttyihin haastattelukysymyksiin? Lisäksi voit saada esimerkiksi työkavereiltasi neuvoja ja vinkkejä siihen, millaisia hyviä puolia sinulla on työntekijänä, jos sinusta tuntuu vaikealta tunnistaa omia vahvuuksiasi.
- Työhaastattelu on sinulle mainio tilaisuus verkostoitua sinua kiinnostavalla alalla tai mielenkiintoisessa yrityksessä työskentelevän henkilön kanssa. Jos osallistut henkilöstöpalvelualan yrityksen, esimerkiksi Sihdin, haastatteluun, voi rekrytoinnista vastaavalla olla tiedossa muitakin sinua kiinnostavia paikkoja nyt ja lähitulevaisuudessa, mikä lisää mahdollisuuksiasi uuden työn nappaamiseen. Ole siis haastattelutilanteessa vakuuttava, rehellinen ja oma itsesi – valmistaudu haastatteluun huolellisesti ja tuo osaamisesi esiin!
- Sosiaalinen media on yksi tärkeimmistä työkaluistasi, kun työnhaku on käynnissä. Facebookissa on runsaasti alueellisia ryhmiä, joissa tiedotetaan työpaikoista, ja Instagramissa ja Twitterissä voit seurata sinua kiinnostavia työnantajayrityksiä ja siten saada tietoa avautuvista työpaikoista. Lisää LinkedIn-profiiliisi merkintä, että olet avoin uusille mahdollisuuksille, jotta suorahakijat löytävät sinut. Voit myös kokeilla, auttaisiko CV:n tai esimerkiksi esittelyvideon lisääminen sinua työn hakemisessa.
- Erilaisiin rekrytointitapahtumiin, kursseihin, seminaareihin ja koulutuksiin osallistumalla voit saada lisää tuttavuuksia verkostoihisi. Sihtiläiset osallistuvat säännöllisesti ympäri Suomen erilaisiin rekrytointitapahtumiin, joten voit tulla aina esittäytymään ja juttelemaan kanssamme!
🙏 Verkostoituminen vaatii molemminpuolisuuttta
Ei riitä, että haalit kasapäin uusia tuttavuuksia verkostoihisi, jos laiminlyöt yhteydenpidon. Muista, että verkostot koostuvat ihmisistä, ei pelkästään nimistä ja puhelinnumeroista. Älä jää vain odottamaan, että verkostosi auttavat sinua urallasi eteenpäin, vaan ole myös valmis auttamaan tuttaviasi heidän etsiessä uutta työtä. Toimi suosittelijana, kun sinulta pyydetään suosituksia, ja vinkkaa tuttavastasi hänen kaltaistaan osaajaa etsivään yritykseen.
Verkostoitumisesta ei kannata tehdä itselleen liian suurta jäävuorta. Ota huomioon, että sinulla todennäköisesti on jo ammatillisia ja myös vapaa-ajan toiminnan kautta muodostuneita verkostoja. Kerro verkostoillesi avoimesti, että haet uutta työpaikkaa, sillä uusi työ voi löytyä yllättäviäkin väyliä pitkin.
Käy myös selaamassa Sihdin avoimet työpaikat!