Työsuhteen aloitus – mitä ottaa huomioon?

Lukuaika:

3 min

16.12.2024

Työsuhteen aloitus – mitä ottaa huomioon?

16.12.2024

Oletko juuri aloittanut uudessa työssä tai saanut kuulla, että hakemasi pesti on sinun? Onneksi olkoon! Olet juuri saanut haastattelukierrokset menestyksekkäästi läpi, ja lopputuloksena voit onnitella itseäsi uuden työn nappaamisesta. Uusi työpaikka on aina yhtä jännittävä; seuraavien kuukausien aikana saat uusia vastuita ja tutustut uusiin ihmisiin. Käymme nyt läpi, mitä työsuhteessa tapahtuu ensimmäisten kuukausien aikana ja mitä sinun on hyvä ottaa huomioon, kun aloitat uudessa työssä.

🔸 Ennen työsuhteen aloitusta

Olet jo saattanut työhaastattelua varten tutustua yritykseen ja kahlata yrityksen nettisivut, sosiaalisen median, tiedotteet, artikkelit ja tutustua yrityksen arvoihin ja tuotteisiin tai palveluihin. Jos et vielä ole ottanut selvää yrityksen toiminnasta, nyt on viimeistään aika tutustua tulevaan työnantajaan. Mitä enemmän olet tutustunut yritykseen, sitä helpommin työsuhteen ensimmäiset askeleet sujuvat – ja pääset uuteen rooliisi paremmin käsiksi.

Ensimmäiset yhteydenotot työnantajaltasi tulevat todennäköisesti joko esihenkilöltäsi tai yrityksen HR-osastolta. Ennen työsuhteen alkua sinua pyydetään todennäköisesti tutustumaan yrityksen käytänteisiin ja käymään paikan päällä yrityksen toimitiloissa allekirjoittamassa työsopimuksen. Viimeistään tässä vaiheessa sovitaan työsuhteen aloituspäivä.

🔸 Miten perehdytys toteutetaan?

Jo ennen työsuhteen ensimmäistä työpäivää on hyvä varmistaa työnantajalta, miten perehdytys järjestetään. Uudessa työssä aloittaminen ei ole aina helppoa, ja tämän vuoksi perehdytys on yksi työsuhteesi tärkeimmistä vaiheista. Perehdytyksen tarkoituksena on antaa sinulle riittävästi tietoa ja työkaluja sekä uuden roolin omaksumiseen että työyhteisön osaksi pääsemiseen.

Perehdytys voidaan toteuttaa monin eri tavoin riippuen esimerkiksi roolista, työpaikasta ja uusien työntekijöiden määrästä. Perehdytys voi olla suunnitelmallisesti toteutettava perehdytysviikko, mutta voit myös seurata samaa työtä tekevän kollegan työpäivän kulkua.

Perehdytyksen yksi tärkeimmistä osioista on se, että saat selkeyden siihen, mitä sinulta odotetaan uudessa roolissasi. Anna itsellesi riittävästi aikaa uusien tehtävien, rutiinien ja vastuualueiden omaksumiseen. Millainen tiimipalaverikäytäntö yrityksessä on, entä milloin kehityskeskusteluja pidetään? Älä arastele kysyä apua, jos et pääse tehtävissäsi eteenpäin tai jotkin asiat tekevät sinusta kävelevän kysymysmerkin – työsuhteen alussa ei voi koskaan esittää liiaksi kysymyksiä.

🔸 Ensimmäinen työpäivä

Ensimmäinen päivä uudessa työssä voi tuntua etukäteen jännittävältä. Saatat edellisenä iltana miettiä, otitko ahneuksissasi aivan liian ison kakkupalan lautaselle ja miten tulet pärjäämään uudessa työssäsi.

Pidä silmät ja korvat auki ensimmäisten työpäivien aikana ja kirjaa muistiisi tärkeät asiat. Muistiinpanojen tekeminen auttaa – työsuhteen aloitus tuo mukaanaan valtavan tietovyöryn, joten pysyt paremmin kärryillä yrityksen käytännöistä, ohjeista, työkaluista ja arvoista aktiivisesti muistiinpanoja tekemällä. Vaikka yrityksen viralliseen perehdytykseen on koottu lähes kaikki roolisi kannalta oleellinen tieto, ota talteen myös arkisemmat asiat, esimerkiksi missä sosiaalitilat ovat. Tutustu kollegoihisi, sillä tulet viettämään heidän kanssaan paljon aikaa tulevaisuudessa.

Uudessa työssä aloittaminen on jännittävää aikaa, mutta se voi myös olla henkisesti kuluttavaa. Aivosi tekevät ankarasti töitä uusien käytänteiden ja tehtävien omaksumiseen, joten muista olla työpäivien päätteeksi levätä riittävästi palautumisen varmistamiseksi.