Mitkä ovat yleisimmät työhaastattelukysymykset?

Lukuaika:

5 min

28.04.2023

Mitkä ovat yleisimmät työhaastattelukysymykset?

28.04.2023


Mitkä ovat yleisimmät työhaastattelukysymykset ja miten niihin vastataan? Vaikka haastattelijat ja haastattelutilanteet ovat toki aina erilaisia, tietyt kysymykset toistuvat haastattelusta toiseen. Olemme koonneet tähän blogitekstiin yleisimmät kysymykset, joita työhaastatteluissa esitetään. Etukäteen vastaukset miettimällä olet etulyöntiasemassa muihin hakijoihin verrattuna!

1. Esittele itsesi tai kerro jotain itsestäsi.

Aivan haastattelutilanteen aluksi useimmat haastattelijat pyytävät hakijaa kertomaan itsestään. Työhaastattelu voi tuntua jännittävältä tilanteelta, etenkin jos työhaastatteluista ei ole vielä hirmuisesti kertynyt kokemusta. Voikin tuntua vaikealta kuvailla itseään jännittävässä tilanteessa – miten kertoa itsestä työhaastattelussa sopivan vakuuttavasti?

Rakenna itsestäsi jo ennen haastattelutilaan astumista lyhyt ja ytimekäs esittely, jonka kautta tuot esiin ammatillisen osaamisesi ja motivaatiosi. Esittelyn tarkoituksena on kuvailla haastattelijalle, kuka olet, mitä teet työelämässä tällä hetkellä ja millaisia tavoitteita sinulla on urapolkusi tulevissa vaiheissa. Voit esimerkiksi kertoa haastattelijalle, mitä työhösi sisältyy tällä hetkellä tai koota työhistoriasi tiiviiseen pakettiin. Muista, että sinun ei odoteta tekevän puolen tunnin esitystä, vaan kerro itsestäsi napakasti – työhistoriasi eri vaiheita käydään todennäköisesti vielä tarkemmin läpi myöhemmin, joten älä pitkitä kertomustasi.

Sinun ei tarvitse kertoa työelämän ulkopuolelle menevistä asioista työhaastattelussa. Esimerkiksi perhestatus, terveysasiat, poliittiset tai uskonnolliset näkemykset tai etninen tausta eivät kuulu työhaastatteluun. Pidä ydin siis ammatillisessa osaamisessasi.

2. Vahvuudet ja heikkoudet – vältä näitä!

Kun aiheena on yleisimmät haastattelukysymykset, ei voi olla mainitsematta vahvuuksien ja heikkouksien listaamista. Esittelyn jälkeen haastattelija usein siirtyy kysymään tarkentavia kysymyksiä työ- ja koulutustaustastasi, ja tämän jälkeen hän alkaa selvittää enemmän työpersoonaasi. Yksi usein kysytty kysymys koskee hakijan vahvuuksia ja heikkouksia. Kerro taidoistasi ja ominaisuuksistasi avoimesti ja rehelliseen sävyyn, mutta älä kuitenkaan syyttä suotta lähde vähättelemään osaamistasi. Vaikka omien taitojen listaaminen voi tuntua hankalalta, sinulla on haastattelijaa kiinnostavia vahvuuksia – olet jo päässyt haastatteluvaiheeseen, joten nyt sinulla on hieno tilaisuus näyttää, että työpaikka kuuluu sinulle!

Pidä mielessäsi, millaisia ominaisuuksia tehtävään valittavalta henkilöltä peräänkuulutetaan työpaikkailmoituksen perusteella ja kerro vahvuuksiesi kautta, että sinulla on sopivaa osaamista työhön. Jos esimerkiksi työnantajayritys etsii oma-aloitteista ja rutiineja sietävää henkilöä, kuvaile itseäsi juurikin oma-aloitteiseksi ja mainitse pitäväsi rutiinityöstä, jos nämä seikat käyvät yksiin ominaisuuksiesi kanssa. Sen sijaan älä esitä vahvuuksiksi sellaisia ominaisuuksia, jotka eivät todellisuudessa kuvaile sinua lainkaan.

Heikkouksia listatessasi vältä liiallista itseruoskimista. Jos sinusta tuntuu helpommalta listata heikkouksia kuin vahvuuksia, pyydä esimerkiksi työkavereiltasi, esihenkilöltäsi tai kavereiltasi palautetta siitä, missä olet hyvä. Heikkouksista puhuessasi kerro, millaisin konkreettisin teoin voit parantaa tapojasi. Jos esimerkiksi sinulla on taipumus myöhästelyyn, mutta olet alkanut herätä 15 minuuttia aikaisemmin ehtiäksesi sovittuihin tapaamisiin, kerro tästä haastattelijalle. Jos pidät enemmän yksin tehtävästä työstä, mainitse silti, että olet harrastustoiminnan tai koulun kautta tottunut ryhmätyöskentelyyn.

3. Miksi haet juuri tätä tehtävää?

Oletko kuullut yrityksestä hyvää työnantajana tai onko työtehtävässä juuri sellaista haastetta, jota et saa nykyisessä pestissäsi? Haluatko vaihtaa alaa ja hakemasi työpaikka tarjoaa sinulle tähän mahdollisuuden? Kerro näistä avoimesti haastattelijalle.

Sen sijaan älä puhu liian negatiiviseen sävyyn nykyisestä työnantajastasi tai aiemmista työpaikoistasi. Esihenkilöä tai työnantajayritystä parjaamalla annat itsestäsi negatiivisen ja epäasiallisen vaikutelman.

Muutenkin anna keskustelun soljua hyvässä, avoimessa hengessä eteenpäin, äläkä turhaan keskity työpaikan ongelmiin, oman osaamisesi vähäisyyteen tai epäonnistumisiin. Kaikki työuran vaiheet eivät mene välttämättä ihan nappiin, mutta jos kaikki tarinat jäävät junnaamaan negatiiviseen turinointiin, sinusta ei jää kovinkaan vakuuttava vaikutelma haastattelupöydän toisella puolella istuvalle haastattelijalle.

4. Miksi juuri sinut pitäisi valita?

Kun haastattelija kysyy sinulta, miksi juuri sinut pitäisi valita, oikea vastaus tähän kysymykseen on yksiselitteisesti korostaa motivaatiotasi tehtävää ja yritystä kohtaan! Sanavalintoja tärkeämpää on tuoda esiin, että olet aidosti kiinnostunut ja innostunut tehtävästä. Mieti jo etukäteen, millaista hyötyä ja lisäarvoa yritys saisi palkkaamalla sinut.

Unohda turha kainostelu ja tuo rohkeasti esiin, mikä erottaa sinut muista hakijoista. Tässäkin kohdassa pohdi, miten työpaikkailmoituksessa mainitut vaatimukset osuvat yksiin taustasi ja ominaisuuksiesi kanssa. Hallitsetko tiettyjen järjestelmien ja työkalujen käytön erityisen hyvin? Onko sinulla hyviä ja raikkaita näkemyksiä, kuinka yrityksen toimialalla voidaan ottaa harppauksia tehokasta tulevaisuutta kohti?

5. Yleisimmät työhaastattelukysymykset – ja lopuksi, onko sinulla kysymyksiä?

Usein haastattelun loppuvaiheessa sinulla on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Tämä on sinulle mahdollisuus kysyä tarkemmin esimerkiksi palkasta, pääasiallisista työtehtävistä, etuuksista, esihenkilöstä, tiimin koosta tai työajoista, jos nämä tärkeät asiat eivät ole tulleet jo ilmi haastattelussa. Tutustu ennen haastattelua yritykseen ja esitä halutessasi tarkentavia kysymyksiä yrityksestä. 

Jos sinulla ei ole mitään kysyttävää, se on täysin ok! Sinulta ei vähennetä pisteitä, vaikket esittäisi kysymyksiä – voit sen sijaan mainita, että työpaikkailmoituksessa tai haastattelun aikana kävi jo hyvin ilmi, mistä oikein on kyse, eikä sinulla siksi ole tarkentavia kysymyksiä. 

Onnea työhaastatteluun! Käy ennen haastattelua lukemassa Sihdin vinkit siihen, kuinka onnistut työhaastattelussa. Ota lähimpään Sihdin toimistoon yhteyttä, jotta voimme auttaa sinua rakentamaan urapolkusi!