Suosittelija osaa kertoa työpanoksestasi, vahvuuksistasi ja siitä, millaisissa työtehtävissä olet suoriutunut erityisen hyvin. Tulevalle esihenkilölle suosittelija antaa arvokasta tietoa siitä, mitkä asiat saavat sinut viihtymään työssäsi ja miten yhteistyö uudessa työssä saadaan jo alusta asti rullaamaan mahdollisimman hyvin. Kuka on hyvä suosittelija, mihin suosittelijan tiedot pitää lisätä ja miksi suosittelijoita kysytään – kaikkiin kysymyksiin löydät vastaukset tästä postauksesta.
Suosittelijat ja työnhaku – miksi suosittelijoita kysytään?
Suosittelijat osaavat kertoa työpanoksestasi, vahvuuksistasi ja siitä, millaiset tehtävät motivoivat sinua. Tulevalle esihenkilölle suosittelija antaa arvokasta tietoa siitä, mitkä asiat saavat sinut viihtymään työssäsi ja millaisissa työtehtävissä olet aikaisemmissa työsuhteissa pärjännyt erityisen hyvin. Suosittelijoiden tarkistaminen on siksi olennainen osa uuden työntekijän palkkaamista, ja suosittelut antavat haastattelujen ja mahdollisten soveltuvuutta arvioivien tehtävien oheen lisätietoa sinusta työntekijänä.
Kuka voi olla suosittelija?
Suosittelijat voivat olla esimerkiksi aiempia esihenkilöitäsi, opettajiasi tai muita henkilöitä, jotka osaavat kertoa, kuka olet, miten olet suoriutunut työstä tai tietystä tehtävästä ja millä tavoin toimit erilaisissa työtilanteissa. Suosittelijoiden määrä ei ole ratkaisevan tärkeää, vaan yleensä riittää, että nimetä yhdestä kahteen suosittelijaa, jotka kertovat ammattiosaamisestasi objektiivisesti. Siksi älä nimeä perheenjäseniä, muita sukulaisia tai ystäviä suosittelijoiksesi.
Mitä suosittelija saa kertoa?
Suosittelijalta saa kysyä vain ja ainoastaan työhön liittyviä asioita eli esimerkiksi, miten olet pärjännyt aiemmissa työtehtävissäsi, millainen olet ollut työntekijänä ja millaisissa tehtävissä olet ollut parhaimmillasi. Sen sijaan esimerkiksi perheasiat, terveystilanne tai muut henkilökohtaisen elämän puolelle menevät asiat eivät kuulu suosittelijoilta kysyttäviin asioihin. Kun Sihdin konsultti pyytää sinua nimeämään suosittelijat, voit luottaa siihen, että suositukset tarkistetaan varmasti vastuullisesti ja luottamuksellisesti.
Suosittelija CV:ssä vai työhakemuksessa?
Suosittelijoita ei tarvitse kirjoittaa työnhakudokumentteihin valmiiksi, mutta varaudu toimittamaan suosittelijoidesi nimet ja yhteystiedot niitä kysyttäessä. Jos haluat lisätä suosittelijat CV:seesi tai työhakemukseesi, tarkista, että yhteystiedot ovat varmasti oikein ja ajan tasalla.
Suosittelija ilman lupaa – ja muut mokat
Ei ole väliä, oletko lisännyt suosittelijasi yhteystiedot työhakemukseesi tai ansioluetteloosi, mutta tiettyjä harha-askelia on syytä välttää. Ensinnäkään älä koskaan nimeä suosittelijaa ilman lupaa – varmista aina suosittelijaksesi kaavailemaltasi henkilöltä, että hän voi toimia suosittelijanasi. Lisäksi tarkista säännöllisin väliajoin, että suositukset ovat edelleen voimassa. Jos suosittelija on jo useamman vuoden takaa, kysy suosittelijaltasi, voiko häneen yhä ottaa yhteyttä suositusten kysymiseksi.
Minulla ei ole suosittelijaa
Aina suosittelijan nimeäminen ei ole helppoa. Jos esimerkiksi etsit aivan ensimmäistä työpaikkaasi, suosittelijan keksiminen voi tuntua vaikealta. Jos sinulla ei ole vielä suosittelijoiksi sopivia esihenkilöitä tai työkavereita, voisitko kysyä suosittelijaksesi esimerkiksi työharjoittelupaikan ohjaajaa tai yhteyshenkilöä, opettajaa tai harrastusporukan vetäjää?
Entä jos omaa esihenkilöä ei voi kysyä suosittelijaksi?
Suosittelijaksi ei tarvitse välttämättä pyytää tämänhetkistä esihenkilöäsi, vaan voisiko esihenkilösi aiemmalta työpaikaltasi olla suosittelijasi, työkaverisi tai yhteistyökumppanisi? Tärkeintä on valita suosittelijaksi henkilö, joka on seurannut tarpeeksi läheltä, miten toimit työtilanteissa.
Kaipaatko lisää vinkkejä työnhakuun? Sihdin blogista löydät vinkkejä jokaiseen työnhaun vaiheeseen. Käy myös tutustumassa Sihdin avoimiin työpaikkoihin ja sihtaa kohti uutta työtä!