Olet päässyt työnhaussa jo haastatteluvaiheen ohi – mitä tapahtuu seuraavaksi? Kannattaako haastattelijalle soittaa tai laittaa sähköpostitse viestiä? Miten menetellä, jos haastattelijasta ei kuulu moneen viikkoon yhtään mitään? Miten saa annettua itsestään parhaan mahdollisen vaikutelman työnantajalle haastattelun jälkeen? Tässä blogipostauksessa kerromme, mitä haastatteluvaiheen jälkeen tapahtuu ja miten sinun kannattaa toimia. Aloitamme purkamalla, miten yleensä rekrytointiprosessit etenevät ja mitä vaiheita niihin voi kuulua.
🔸 Aluksi: mitä oikeastaan rekrytointiprosessissa tapahtuu?
Työhaastattelun jälkeiset tapahtumat voivat tietenkin vaihdella yrityskohtaisesti, mutta tietyt lainalaisuudet toteutuvat rekrytointiprosesseissa. Esimerkiksi useimmiten työnantajayritys tarkistaa rekrytoinnin yhteydessä haastateltavan nimeämät suosittelijat ennen uuden työntekijän valintaa. Eroavaisuuksiakin rekrytointiprosesseissa on – etenkin asiantuntijarekrytoinneissa pidetään monesti lisähaastatteluja ja myös soveltuvuusarviointeja siinä missä kesätyöntekijöitä etsittäessä yritys saattaa järjestää vain yhden haastattelukierroksen ja ryhmähaastatteluja. Myös videohaastattelut ovat mahdollisia.
🔸 Kannattaako haastattelijaan olla yhteydessä haastattelun jälkeen?
Haastattelijaan on hyvä ottaa yhteyttä, jos haluat tarkennusta työtehtäviin tai työnantajayritykseen. Jäikö sinua mietityttämään, onko työaika joustava, tehdäänkö työtä eri toimipisteissä tai työmailla, millaiset työvarusteet sinulla tulisi olla tai mitä työehtosopimusta noudatetaan? Näitä asioita selvennetään usein jo työpaikkailmoituksessa tai haastattelussa, mutta jos sinulla on jäänyt epäselvyyksiä, voit soittaa sinua haastatelleelle henkilölle ja kysyä tarkentavia kysymyksiä. Voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia haastattelijalle, jos et hoksannut kertoa haastattelutilanteessa esimerkiksi hakemasi työpaikan kannalta tärkeistä täydennys- ja lisäkoulutuksistasi tai työkokemuksestasi.
Monesti työpaikkailmoituksessa tai haastattelussa käydään läpi, millaisella aikataululla rekrytointiprosessi etenee. Jos kuitenkaan sinulla ei ole tarkkaa käsitystä siitä, mitä seuraavaksi on tarkoitus tapahtua ja koska uudet työntekijät valitaan, voit olla yhteydessä haastattelijaan.
Sen sijaan älä soita haastattelijalle, jos sinulla ei ole oikeastaan ole mitään kysyttävää tai lisättävää. Makustele siis hetki ennen yhteydenottoa, millaisen vaikutelman soitto haastattelijalle sinusta antaa – soitto haastattelijalle ei ole yhtä kuin motivoituneen ja innostuneen kuvan jättäminen. Jos soitat vain soittaaksesi, vaikutelma voi ollakin päinvastainen.
🔸 Mitä jos työnantajasta ei kuulu mitään?
Eikö haastattelija otakaan sinuun yhteyttä sovitun aikataulun mukaisesti? Viikot vierivät, mutta yhteydenottoa hyvin sujuneen haastattelun jälkeen ei kuulu – nyt on aika ottaa haastattelijaan yhteyttä. Lähetätpä sähköpostia tai soitat haastattelijalle, pidä yhteydenottosi kohteliaana ja mahdollisimman tiiviinä. Viittaa puhelun tai viestin alussa hakemaasi työpaikkaan ja kerro olevasi edelleen kiinnostunut työtehtävästä ja innokas kuulemaan, miten rekrytointiprosessi etenee.
🔸 Pidä työnhakusi aktiivisena
Muista pitää vaihtoehtosi avoimina. Älä pistä työuraasi vain yhden haastattelun varaan, vaan jatka aktiivisesti uusien mahdollisuuksien etsimistä. Seuraa työpaikkailmoituksia ja lähetä hakemuksia tehtäviin, jotka vastaavat osaamistasi ja kiinnostustasi. Tällä tavoin varmistat, ettet jää odottamaan turhaan – ja saatat löytää vielä paremman työmahdollisuuden, jossa työtehtävät, työajat ja palkkaus vastaavat odotuksiasi.
🔸 Jätä hyvä vaikutus työnantajaan
Miten tehdä paras mahdollinen vaikutus tulevaan työnantajaan? Vastaus on yllättävänkin yksinkertainen: jo hyvillä käytöstavoilla pääsee hyvin pitkälle. Kun otat yhteyttä haastattelijaan, ole aina asiallinen ja ammattimainen. Kiitä haastattelijaa hänen ajastaan, pidä yhteydenottosi aina ytimekkäänä ja ole kohtelias. Vaikka työnhaku voi olla pitkä ja raskas prosessi – ja varsinkin, jos kiinnostavan työpaikan ovet eivät aukea, vaikka haastattelu olisi mennyt erinomaisesti – annat itsestäsi hyvän vaikutelman tulevaisuuden työpaikkoja silmällä pitäen kohteliaalla toiminnalla. Haastatteluja tekevällä henkilöllä on todennäköisesti muitakin työpaikkoja tiedossa joko nyt tai myöhemmin, joten varmista työmahdollisuutesi myös tulevaisuudessa.
Kaipaatko lisää tukea työnhakuusi? Käy lukemassa työnhakuvinkkimme ja selaamassa Sihdin avoimet työpaikat. Jos työpaikkojen joukossa ei ole sinulle sopivaa työtä, ota lähimpään Sihdin toimistoon yhteyttä – me autamme sinua löytämän uuden työpaikan.