On taas se aika vuodesta – kesätyöpaikkailmoituksia tipahtelee eri työnhakuportaaleihin nyt koko ajan. Yhä useampi yritys käynnistää kesätyöntekijöiden hakuprosessit jo aivan vuodenvaihteessa, ja sinunkin verkostoistasi löytyy takuuvarmasti jo kesätyöpaikan itselleen napanneita kavereita. Vielä ei suinkaan ole liian myöhäistä bongata kivaa kesäduunia, sillä monessa työnantajayrityksessä kesätyöpaikat tulevat hakuun kevään korvilla, ja uusia paikkoja voi avautua aina kesään saakka. Vaikkei sinulla siis olisi vielä kesätyöpaikkaa takataskussasi, sinulla on vielä mahdollisuudet työllistyä kesäksi.
Kesätyöpaikan etsiminen vastaa ihan minkä tahansa muunkin työpaikan tavoittamista. Kesätyöpaikan hausta haasteellisen tekee se, että monesti kesätyöpaikka on aivan ensimmäinen kosketus työelämään ja työnhaku voi tuntua vielä vieraalta. Kokosimme tähän blogipostaukseen perusasioita kesätyönhakuun liittyen, jotta kesätyöhön sihtaaminen olisi sinulle mahdollisimman vaivatonta!
1. Hae rohkeasti eri kesätyöpaikkoja
Älä laita kaikkia munia yhteen koriin! Kesätyöpaikan haussa tärkeitä valttikorttejasi ovat positiivinen asenne, avoimuus ja innostuneisuus myös sellaisiin työpaikkoihin ja toimialoihin, jotka eivät aivan ensivaikutelmaltaan säväytä sinua. Sinulla saattaa kummitella takaraivossasi unelmien pesti, ja on täysin mahdollista, että pääsetkin unelmiesi kesätyöhön. Voi myös olla, että unelmatyösi on kymmenille tai jopa sadoille muillekin työnhakijoille toiveiden täyttymys, joten varaudu siihen, ettei ensisijainen työhaaveesi välttämättä toteudu ihan heti ensiyrittämällä. Hae siis unelmapestisi lisäksi muitakin työpaikkoja.
Myös vähemmän jännittävältä kuulostava pesti voikin olla huippuhauska kokemus tai se voi avata sinulle ovia uusiin mahdollisuuksiin. Kaikenlaisesta työstä saa lisätienestejä, tulevaisuuden kannalta tärkeitä verkostoja ja ennen kaikkea arvokasta kokemusta! Suurin osa työelämän tähdistä aloittaa työuransa hyvin yksinkertaisista hommista ja toimialoilla, jotka eivät välttämättä tunnu aivan omien urahaaveiden täyttymyksiltä. Jos esimerkiksi tietty yritys kiinnostaa työnantajana, parhaiten saa ujutettua jalkansa yrityksen oven väliin työntekijänä. Lisäksi kesätyörupeaman päätyttyä yrityksessä saattaa tarjoutua mahdollisuus jatkaa työssä opintojen ohella syksyllä osa-aikaisesti tai saada varmistettua helposti seuraavan kesän työpaikka. Kannattaa siis laittaa hakemusta sellaisiinkin paikkoihin, joita et heti ensimmäisenä tullut ajatelleeksi.
2. Nyt on aika hioa CV ja hakemuskirje kuntoon!
Työnhaku voi tuntua hyvinkin työläältä ja uuvuttavalta prosessilta, joka vaatii sinulta aikaa ja energiaa, varsinkin jos sähköpostiin alkaa tulla yksi kerrallaan viestejä, joiden sanomana on ”valitettavasti valintamme ei kohdistunut sinuun”. Helpota työnhakuasi ja hio CV:si kuntoon – lyhyesti ilmaistuna CV:n tekemisessä painottuvat ytimekkyys, selkeys, ja helppolukuisuus. Laadi siisti dokumenttipohja, johon listaat olennaisimmat harjoittelu- ja työkokemukset sekä koulutustietosi. Varmista, että yhteystietosi ovat ajan tasalla, jotta haastattelukutsu toimitetaan oikealle henkilölle. Jos kaipaat tarkempia ohjeita CV:n tekemiseen, käy lukemassa Sihdin CV-vinkit!
Jos työpaikkailmoituksessa pyydetään lähettämään erillinen hakemuskirje, lähetä yrityskohtaisesti laatimasi hakemus CV:n mukana. Hakemuksessasi voit tuoda vahvuutesi ja osaamisesi esiin vähättelemättä ja liioittelematta – älä korosta työkokemuksen vähäisyyttä, äläkä toisaalta liioittele osaamisella, jota sinulla ei vielä ole. Jos etsit ensimmäistä työpaikkaa, voit korostaa esimerkiksi, millaisia hakemaasi työhön sopivia taitoja olet kerryttänyt työharjoittelun tai harrastustoiminnan kautta tai miten reippautesi ja oma-aloitteisuutesi auttavat sinua uudessa työssä. Älä lähetä samaa hakemuskirjettä kaikkiin kesätyöntekijöitä etsiviin yrityksiin; suurten yritysten rekrytoijat saattavat käsitellä tuhansiakin hakemuksia, joten yritykseen kohdennettu ja huolellisesti laadittu hakemus erottuu positiivisesti joukosta.
Käytä työpaikkailmoitusta pohjana, kun kirjoitat hakemuskirjettäsi. Jos työpaikkailmoituksessa esitetään vaatimuksia esimerkiksi tiettyyn työkokemus- ja koulutustaustaan liittyen tai työssä noudatetaan tiettyä työskentelyaikaa, älä tuhlaa aikaasi hakuun, mikäli vaatimukset eivät kohtaa oman osaamisesi ja aikataulujesi kanssa. Näin ehdit panostaa juuri niihin paikkoihin, jotka sopivat sinulle parhaiten. Jos esimerkiksi pystyt tekemään kesän ajan vain osa-aikatyötä, älä hae vakituista kokoaikatyötä. Jos työpaikkailmoituksessa on ohjeet hakemiseen liittyen, kuten haun päättymisajankohta tai miten hakemukset pyydetään lähettämään, noudata niitä huolellisesti.
3. Kesätyöpaikan haku vaatii aktiivisuutta
Pidä silmät auki kiinnostavien työmahdollisuuksien huomioimiseksi. Yritysten omat nettisivut sekä eri työnhakuportaalit, kuten Oikotie, Duunitori ja Jobly – älä unohda Sihdin kotisivuja – julkaisevat vuodenvaihteesta lähtien kesätyöpaikkoja. Kun bongaat mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, lue teksti huolellisesti läpi. Jos sinulla on kysymyksiä työpaikasta, eikä työpaikkailmoitus anna sinulle vastauksia, ota yhteyttä työpaikkailmoituksessa mainittuihin yhteyshenkilöihin. Älä kuitenkaan soita vain soittamisen vuoksi ja tee tikusta asiaa, vaan esitä asiallisesti kysymyksesi pitkittämättä keskustelua. Vakuuta rekrytoija asiallisuudellasi!
Some on mainio väylä kesätyön löytämiseen, joten ota seurantaan sinua kiinnostavat yritykset, jotta saat ajankohtaista tietoa kesätyöhauista. Somesta voi löytyä työpaikka myös mainosten joukosta. Jos olet LinkedInissä, jaa CV:si verkostollesi tai tee työnhakupostaus.
Muista myös verkostosi. Kerro työnhausta harrastusporukallesi, opiskelukavereillesi, sukulaisillesi ja perhetutuille. Ehkäpä jollakulla on tiedossa piilotyöpaikkoja eli sellaisia tehtäviä, joista ei ole tehty julkista työpaikkailmoitusta?
4. Mitä huomioida haastattelussa?
Haastattelutilanne tuntuu monesti ennakkoon jännittävältä, mutta vatsanpohjassa liihottelevat jännitysperhoset saa rauhoittumaan huolellisen valmistautumisen sekä työtehtäviin ja yritykseen perehtymisen kautta. Tutustu yrityksen kotisivuihin ja tutki, mitä tietoja yrityksestä löytyy somesta. Saavu haastattelupaikalle ajoissa, lukaise vielä työpaikkailmoitus läpi, jos se vain suinkin on mahdollista ja tervehdi kohteliaasti haastattelijaa – hyvät käytöstavat ja hyvä ensivaikutelma kulkevat käsi kädessä! Pukeutumista tärkeämpiä ovat motivaatiosi ja innostunut asenteesi työpaikkaan, joten kunhan valitset siistit ja asialliset vaatteet haastattelutilanteeseen, se riittää.
Mieti ennakkoon, mitä haluat kertoa itsestäsi. Haastattelija pyytää sinua ensimmäiseksi kertomaan itsestäsi, ja usein esitettyjä kysymyksiä ovat esimerkiksi ”miksi olet kiinnostunut tästä työstä”, ”mitkä ovat hyvät puolesi tai heikkoutesi tähän työhön”. Vastaa rehellisesti ja avoimesti – älä kuitenkaan itseäsi väheksyen – ja anna konkreettisia esimerkkejä, miten taitosi ja ominaisuutesi näkyvät arjessa. Muista, että vaikkei sinulla olisi vielä monen vuoden työkokemusta ja ammattitutkintoja, sinulla on vahvuuksia, osaamista ja taitoja esimerkiksi harrastustesi tai opintojesi kautta!
Haastattelun tarkoitus ei ole olla yksisuuntainen kuulustelutilanne. Esitä rohkeasti kysymyksiä, jos kaipaat tarkennuksia esimerkiksi työaikoihin, työtehtäviin tai tiimin kokoon liittyen. Ennen kaikkea ole oma itsesi ja vakuuta haastattelija olemuksellasi. Jos kuitenkin käy niin, ettei haastattelun jälkeen sinua valita tehtävään, ota uutinen asiallisesti vastaan. Vaikket saisi haastattelun aiheena ollutta kesätyöpaikkaa, voi haastattelijalla olla tiedossa muita työtehtäviä nyt tai tulevaisuudessa. Sinua saa harmittaa ja voit kertoa siitä rehellisesti haastattelijalle, mutta älä pilaa tulevaisuuden työmahdollisuuksia epäasiallisella käytöksellä.
Käy vielä ennen haastattelua lukemassa Sihdin vinkit haastattelussa onnistumiseen!
5. Kun aloitat uudessa kesätyössä
Olemme koonneet yhteen artikkeliin tärkeitä asioita, jotka on hyvä tarkistaa ennen työsopimuksen allekirjoittamista. Käy siis lukemassa kesätyöntekijän muistilista!
Aloitatpa missä tahansa uudessa työssä – kesätyössä tai vakkaripestissä – pidä huoli siitä, että olet varmasti ajoissa työmaalla työsuhteesi ensimmäisinä päivinä. Tee työtehtäväsi hyvällä, positiivisella asenteella ja oma-aloitteisesti, ja jos et ole aivan varma, miten jokin työvaihe tehdään oikein, varmista työtavat työkaverilta tai työnjohdolta. Näin annat itsestäsi luotettavan ja asiallisen vaikutelman jo heti alkuun ja kasvatat mahdollisuuksiasi saada mielenkiintoisia tehtäviä tulevaisuudessakin.
Kaiken kaikkiaan kesätyö on sinulle erinomainen mahdollisuus kehittää omaa osaamistasi ja oppia arvokkaita työelämätaitoja, mutta näiden lisäksi voit lisätä kesätöiden kautta verkostoosi uusia tuttavuuksia. Ota siis ilo irti kesätyöstäsi!
Joko olet käynyt kurkkaamassa Sihdin avoimet kesätyöpaikat?