Millaisista aineksista muodostuu hyvä CV? Tässä blogitekstissä käymme kappale kappaleelta läpi, mitä tietoja kuhunkin kohtaan on hyvä lisätä. Poimi siis CV-vinkit talteen ja hyödynnä niitä työnhaussa!
CV eli ansioluettelo on tiivistelmä koulutuksestasi, taidoistasi sekä työkokemuksestasi. Sen tarkoitus on antaa mahdollisimman selkeä kuva hakijan osaamisesta tiiviissä muodossa. Huolellisesti laadittu, selkeä ansioluettelo on olennainen osa työhakemusta, sillä sen avulla pääset erottumaan muista hakijoista eduksesi.
Monesti hyvä CV noudattaa tiettyä kaavaa – yhteystiedot nostetaan heti ansioluettelon alkuun, ja tämän osion jälkeen CV:ssä kerrotaan työ- ja koulutustaustasta sekä osaamisesta. Myös suosittelijat voi mainita CV:ssä.
CV-vinkit – miten ansioluettelo rakennetaan? 👇
🎯 Yhteystiedot
Yhteystiedot ovat CV:n yksi tärkeimmistä osioista. Ansioluettelosta on hyvä löytyä ainakin nimi, puhelinnumero ja sähköposti – tarkista, että yhteystietosi ovat varmasti oikein, jotta rekrytoija saa sinuun helposti ja nopeasti yhteyden sinua kiinnostavaan työpaikkaan liittyen. Kuvan lisääminen on vapaaehtoista. Jos haluat lisätä itsestäsi kuvan ansioluetteloosi, käytä sellaista kuvaa, jossa annat itsestäsi mahdollisimman ammattimaisen kuvan.
🎯 Työkokemus
Työkokemus kootaan ansioluettelossa aina kronologisessa järjestyksessä uusimmasta vanhimpaan, eli tuorein työsuhde listataan aina ensimmäiseksi. Kun listaat työkokemuksiasi, on hyvä mainita työnantajasi ja työnimikkeesi lisäksi työsuhteen kesto kuukausien tarkkuudella. Avaa myös mieluusti työnkuvaasi lyhyesti kertomalla pääasialliset työtehtäväsi ja vastuualueesi.
Lisäksi on hyvä pohtia, kuinka pitkältä ajalta on järkevää tuoda työkokemusta esiin. Etenkin kokeneimmilla hakijoilla on jo vuosikymmenten työkokemus taustallaan, joten nuoruuden kesätöitä tai aivan ensimmäisiä työpaikkoja ei kannata listata, mutta vasta työuraansa aloitteleville taas kaiken kerrytetyn kokemuksen esiin tuominen on hyvästä ja kertoo aktiivisuudesta.
🎯 Koulutus
Koulutusosiossa määrittelet ammatillisen pätevyytesi. Kerro oppilaitoksen ja tutkinnon tai opintolinjan nimi sekä opintojesi kesto ja ajankohta vuosilukuina. Muista tässäkin osiossa järjestys uusimmasta vanhimpaan. Jos olet varsinaisen koulutuksesi lisäksi täydentänyt koulutustasi suppeammilla opintokokonaisuuksilla, käynyt hyödyllisiä kursseja tai hankkinut työhön vaadittavia taitoja (esimerkiksi työturvallisuuskortti, muut sertifikaatit), kannattaa nekin maininta ansioluettelon tässä osassa.
🎯 Kielitaito
Kielitaidosta on tarpeen mainita ainakin ne kielet, joita pystyt hyödyntämään työelämän tilanteissa. Erittele jokaisen osaamasi kielen osalta rehellisesti, millainen kielitaito sinulla on. Älä liioittele osaamistasi!
🎯 Suosittelijat
CV:ssä on hyvä mainita yksi tai kaksi suosittelijaa. Suosittelijaksi pyydetään usein esihenkilösemassa ollutta henkilöä, mutta suosittelija voi hyvin olla myös yhteistyökumppani, työkaveri tai projektityössä kanssasi työskennellyt henkilö. Jos sinulla ei ole vielä useamman vuoden työkokemusta, voit kysyä opettajaasi tai harrastustoiminnan kautta tutuksi tullutta ohjaajaasi suosittelijoiksi. Muista aina pyytää etukäteen suosittelijalta lupa mainita hänet ansioluettelossa ja päivitä suosittelijatiedot säännöllisin väliajoin. Jos suosittelut ovat jo vuosien tai vuosikymmenten takaa, löytyisikö uudemmista työpaikoista suosittelija?
Muista lisäksi nämä CV-vinkit!
Työ- ja koulutustietojen lisäksi esimerkiksi harrastustoiminnasta tai muista sinulle tärkeistä asioista on perusteltua mainita CV:ssä. Mieti kuitenkin, miksi haluaisit tuoda harrastuksesi rekrytoijan tietoon – ovatko ne relevantteja juuri kyseistä työpaikkaa haettaessa, vai kertooko harrastuksesi ehkä tiimityötaidoista tai sitoutuneisuudesta, johtamistaidoista tai seikkailunhaluisesta luonteesta?
Lähetä CV mieluusti .pdf-muodossa, sillä se on helpompi ja siistimpi muoto rekrytoijan näkökulmasta. Kuitenkin myös .doc-muoto käy hyvin.
Lopuksi: muista aina ansioluettelon oikoluku! Käytä tekstinkäsittelyohjelman oikolukutoimintoa tai anna ystäväsi lukea valmis CV ennen sen lähettämistä välttääksesi huolimattomuusvirheet.
Kuten Sihdin CV-vinkit osoittavat, CV on siis selkeä, ytimekäs ja huolellisesti laadittu kokonaisuus. Oletko käynyt jo kurkkaamassa Sihdin avomet työpaikat?