”Missä olet hyvä? Entäpä missä haluaisit olla parempi?” Useimmiten eri työhaastatteluissa hakijaa pyydetään kuvailemaan omia vahvuuksiaan ja sellaisia asioita, joissa hänellä olisi vielä petrattavaa. Osalle omista taidoista kertominen on helppoa kuin heinäteko siinä missä monille omien vahvuuksien tunnistaminen ja esilletuominen aiheuttaa tuskastumisen tunteita. Ihan jokaisella meistä on kuitenkin vahvuuksia ja taitoja. Kerrommekin seuraavaksi vinkkejä siihen, miten voi tuoda vahvuudet esiin työnhaussa – lue blogistamme vinkit, kuinka voit kertoa osaamisestasi ja vahvuuksistasi.
Millaisia taitoja sinulla on?
Pohdi, millaisia taitoja arvostettiin edellisellä työpaikallasi ja mitä kaikkea uutta opit työtehtäviesi kautta. Entäpä minkä vuoksi juuri sinut valittiin työpaikkaan?
Jos omien taitojen ja vahvuuksien tunnistaminen tuntuu haastavalta urakalta, kannattaa kysäistä esimerkiksi nykyisiltä tai entisiltä työkavereilta, millaisissa tehtävissä olet pärjännyt erityisen hyvin. Tämä vaatii hiukan rohkeutta, mutta palautteen kautta saatat löytää uusia vahvuuksia, joita voit tuoda esiin työnhaussa.
Myös harrastusten kautta kerrytät tietoja ja taitoja, joita voit hyödyntää uutta työtä hakiessasi. Jos olet kiinnostunut teollisuuden asennustehtävistä, huolellisuus ja perustyökalujen hallinta vievät pitkälle – oletko esimerkiksi tottunut korjaamaan autoja, mopoja tai vaikka polkupyöriä? Urheiluharrastuksista on hyötyä, kun haet esimerkiksi rakennustyöntekijän tehtäviä, joissa tarvitaan hyvää fyysistä kuntoa.
Taitojen listaamisen ohella mieti, millainen olet tyyppinä. Oletko saanut hyvää palautetta reippaudestasi, oma-aloitteisuudestasi tai siitä, että teet hyvää työjälkeä? Millaisena työntekijänä työkaverisi kuvailevat sinua?
Vahvuudet esiin CV:ssä ja hakemuskirjeessä
Seuraavaksi on aika koostaa tunnistamasi vahvuudet parhaalla mahdollisella tavalla CV:hen ja hakemuskirjeeseen.
Työpaikkailmoitukseen on koottu useimmiten työssä vaadittavat taidot, joita voivat olla esimerkiksi tietty koulutus, hitsauspätevyys tai työkalun hallinta. Jos työpaikkailmoituksessa esimerkiksi painotetaan tietyn työkalun tai järjestelmän hallintaa ja sinulla on jo osaamista, lisää tieto CV:hen. Keskity vahvuuksiin, jotka ovat hakemasi työpaikan kannalta olennaisia ja kerro lyhyesti, miten vahvuutesi näkyisivät työn arjessa.
Jos työpaikkailmoituksesta ei käy ilmi, mitä vaatimuksia tehtävässä pärjäämiseksi on, voit ottaa suoraan rekrytoijaan yhteyttä – me Sihdillä autamme sinua jokaisessa työnhakuvaiheessa!
Miten saada omat vahvuudet esiin haastattelussa?
Omien vahvuuksien kertominen haastattelutilanteessa vakuuttavasti ja sopivan itsevarmasti voi olla monelle haastavin vaihe uutta pestiä haettaessa. Itsestään puhuminen vieraalle henkilölle voi olla erityisen vaikeaa haastattelutilanteessa, joka monesti on muutenkin jännittävä.
Konkreettisuus omien vahvuuksiesi kerronnassa on erinomainen tapa korostaa jo olemassa olevia taitojasi! Jos työn suorittamiseksi vaaditaan huolellisuutta, kuvaile, miten tarkkuus näkyy työssäsi ja millaisissa työvaiheissa huolellisuutta on vaadittu aiemmin.
Miten kertoa omista heikkouksista?
Haastatteluissa monesti kysytään, mitä hakija haluaisi osata paremmin. Meillä jokaisella on vahvuuksia, mutta yhtä lailla meillä on myös sellaisia piirteitä, joita haluaisimme kehittää. Lisäksi uutta työpaikkaa haettaessa ei välttämättä hallussa ole vielä aivan kaikkia taitoja, joita työnantajayritys toivoo hakijalta löytyvän.
Heikkouksista kysyttäessä tärkeintä on se, ettet maalaa itsestäsi liian negatiivista kuvaa. Kerro avoimesti ja rehellisesti heikkouksistasi, mutta korosta mieluummin, että niistä huolimatta olet suorittanut työtehtäväsi – tai opintosi ja harrastuksesi – mallikkaasti. Kuvaile heikkouksiasi, mutta siten, etteivät heikkoutesi estäisi uuden työpaikan haltuun ottamista.
Älä painota sitä, mitä et vielä osaa. Kerro mieluummin, kuinka pyrit kehittämään niitä osa-alueita, jotka eivät vielä ole vahvuuksiasi. Tuleva työnantajasi arvostaa rehellisyyttäsi ja kykyäsi itsearviointiin – annat itsestäsi kuvan, että haluat oppia uutta ja kehittyä.
Tähtäätkö ensimmäiseen työpaikkaasi vai oletko urasi käännekohdassa ja kaipaat uudenlaisia haasteita? Käy tutustumassa avoimiin työpaikkoihimme! Käy myös lukemassa muut työnhakuvinkkimme – blogistamme löytyvät muun muassa vinkit työhaastattelussa onnistumiseen ja kivan työpaikan nappaamiseen ilman monen vuoden mittaista työkokemusta.