Näin yrityksesi hyötyy neurodiversiteetin edistämisestä

Lukuaika:

5 min

11.10.2024

Näin yrityksesi hyötyy neurodiversiteetin edistämisestä

11.10.2024

Työmarkkinoilla on tapahtunut vain muutaman vuoden sisällä valtavasti muutoksia niin taloudellisten kuin yhteiskunnallisten myllerrysten vuoksi. Lisäksi vihreä siirtymä ja teknologiakehitys ajavat yrityksiä kehittämään toimintojaan. Muuttuvilla markkinoilla tarvitaan enemmän kuin koskaan kykyä ratkaista ongelmia ja luoda uutta, ja erilaiset tavat ajatella ja toimia nousevatkin keskiöön, kun puhutaan kilpailukyvyn ylläpitämisestä. Tässä blogiartikkelissa nostamme esiin, miksi neurodiversiteetin tukeminen on erityisen tärkeää yrityksille, jotka haluavat säilyttää kilpailukykynsä kilpailluilla markkinoilla. Neurodiversiteetin tukeminen on erityisen tärkeää siksi, että erityisesti 2000-luvulle tultaessa eri diagnoosien määrä on kasvanut – jopa 10-20 % ihmisillä on todettu jonkinasteisia oppimisvaikeuksia.

Mitä neurodiversiteetilla tarkoitetaan?

Neurodiversiteetti on yhdistelmä termeistä ”neurologinen” ja ”diversiteetti”. Neurodiversiteetti kattaa myös erilaiset neurologiset tilat, kuten ADHD, autismi, lukemisen erityisvaikeudet sekä Touretten syndrooma.

Miksi neurodiversiteetin edistäminen on yrityksellesi hyödyksi?

Jokaisella ihmisellä on omat vahvuutensa, ja aivan jokainen ihminen ajattelee ja toimii ainutlaatuisella tavalla – ei ole olemassa täysin identtisesti toimivia henkilöitä. Sen sijaan, että neurokirjon henkilölle liimattaisiin automaattisesti osaamattoman työntekijän leima otsaan, voi työnantaja tarkastella, millaisia vahvuuksia hän toisi työntekijänä tiimiin ja yritykselle. Jokaiselle yksilölle tulisi taata yhtäläiset mahdollisuudet päästä näyttämään oma osaamisensa.

Listaamme muutaman esimerkkivahvuuden, jotka usein liitetään neurokirjon henkilöihin. Esimerkiksi autismiin liitetään usein looginen ajattelu ja kyky säilöä runsas määrä yksityiskohtaistakin tietoa. Henkilöillä, joilla on todettu ADHD, on usein loistavat ongelmanratkaisutaidot ja roimasti luovuutta, ja dyslektikoiden sanotaan olevan luovia ja kekseliäitä.

Miten saada neurodiversiteetti osaksi yrityksen arkea?

Monimuotoisuus ja inklusiivisuus ovat innovatiivisen, motivoituneen ja sitoutuneen työyhteisön rakennuspilareita. Monimuotoisuudesta ja inklusiivisuudesta puhuttaessa neurodiversiteetti saattaa kuitenkin usein jäädä vähän paitsioon; yrityksissä ei välttämättä tiedosteta, miten neurodiversiteettiä voi toteuttaa käytännön tasolla. Lisäksi leimaaminen on yhä osa työelämää – neurokirjon ihmisten karsastaminen rekrytointiprosesseissa voi kuitenkin vain johtaa siihen, ettei yritys tavoita tarvitsemaansa osaamista. Tiesitkö esimerkiksi, että vain 10–25% autismikirjoon kuuluvista suomalaisista on työsuhteessa?

Rekrytointiprosessit kuntoon

On aika ottaa yrityksesi rekrytointiprosessit tarkempaan syyniin. Onko työpaikan hakeminen yrityksessäsi tehty helpoksi jokaiselle hakijalle?

Neurodiversiteetin tukeminen työsuhteessa

Neurodiversiteettiä tukevassa työyhteisössä erilainen ajattelu lisää luovia tapoja ratkaista ongelmia ja kehittää uutta. Tulevaisuuden työmarkkinoilla menestyy yritys, jossa eri näkökannat ja toimintatavat huomioidaan. Mitä jos yrityksesi ottaisi neurodiversiteetin toimintansa ytimeen jo nyt?