Työmarkkinoilla on tapahtunut vain muutaman vuoden sisällä valtavasti muutoksia niin taloudellisten kuin yhteiskunnallisten myllerrysten vuoksi. Lisäksi vihreä siirtymä ja teknologiakehitys ajavat yrityksiä kehittämään toimintojaan. Muuttuvilla markkinoilla tarvitaan enemmän kuin koskaan kykyä ratkaista ongelmia ja luoda uutta, ja erilaiset tavat ajatella ja toimia nousevatkin keskiöön, kun puhutaan kilpailukyvyn ylläpitämisestä. Tässä blogiartikkelissa nostamme esiin, miksi neurodiversiteetin tukeminen on erityisen tärkeää yrityksille, jotka haluavat säilyttää kilpailukykynsä kilpailluilla markkinoilla. Neurodiversiteetin tukeminen on erityisen tärkeää siksi, että erityisesti 2000-luvulle tultaessa eri diagnoosien määrä on kasvanut – jopa 10-20 % ihmisillä on todettu jonkinasteisia oppimisvaikeuksia.
Mitä neurodiversiteetilla tarkoitetaan?
Neurodiversiteetti on yhdistelmä termeistä ”neurologinen” ja ”diversiteetti”. Neurodiversiteetti kattaa myös erilaiset neurologiset tilat, kuten ADHD, autismi, lukemisen erityisvaikeudet sekä Touretten syndrooma.
Miksi neurodiversiteetin edistäminen on yrityksellesi hyödyksi?
Jokaisella ihmisellä on omat vahvuutensa, ja aivan jokainen ihminen ajattelee ja toimii ainutlaatuisella tavalla – ei ole olemassa täysin identtisesti toimivia henkilöitä. Sen sijaan, että neurokirjon henkilölle liimattaisiin automaattisesti osaamattoman työntekijän leima otsaan, voi työnantaja tarkastella, millaisia vahvuuksia hän toisi työntekijänä tiimiin ja yritykselle. Jokaiselle yksilölle tulisi taata yhtäläiset mahdollisuudet päästä näyttämään oma osaamisensa.
Listaamme muutaman esimerkkivahvuuden, jotka usein liitetään neurokirjon henkilöihin. Esimerkiksi autismiin liitetään usein looginen ajattelu ja kyky säilöä runsas määrä yksityiskohtaistakin tietoa. Henkilöillä, joilla on todettu ADHD, on usein loistavat ongelmanratkaisutaidot ja roimasti luovuutta, ja dyslektikoiden sanotaan olevan luovia ja kekseliäitä.
- Kyky ajatella eri tavalla – innovatiivisuus ja luovuus ovat peräisin kyvystä ajatella eri tavoin.
- Erinomainen keskittymiskyky – neurokirjon henkilö pystyy paneutumaan usein rutiinitöihin tai toistoa vaativiin tehtäviin ilman, että keskittyminen herpaantuisi.
- Kyky tunnistaa kaavat – neurokirjon työntekijöillä on usein systemaattinen tapa ajatella, mikä auttaa heitä tunnistamaan helposti poikkeavuuksia ja poimia olennaiset tiedot suurestakin informaatiomäärästä.
- Ongelmien ratkaiseminen – neurokirjon ihmisten kyky huomata yksityiskohdat yhdistettynä kykyyn ajatella eri tavalla auttaa keksimään luovia ja innovatiivisia ratkaisuja ongelmiin.
- Inklusiivisuus – neurokirjon ihmisten yksi vahvuuksista on taito hyväksyä toiset ilman leimaamista.
- Arvokas osaaminen – sopivassa työyhteisössä neurokirjon ihmiset ovat luotettavia, sitoutuneita ja motivoituneita.
Miten saada neurodiversiteetti osaksi yrityksen arkea?
Monimuotoisuus ja inklusiivisuus ovat innovatiivisen, motivoituneen ja sitoutuneen työyhteisön rakennuspilareita. Monimuotoisuudesta ja inklusiivisuudesta puhuttaessa neurodiversiteetti saattaa kuitenkin usein jäädä vähän paitsioon; yrityksissä ei välttämättä tiedosteta, miten neurodiversiteettiä voi toteuttaa käytännön tasolla. Lisäksi leimaaminen on yhä osa työelämää – neurokirjon ihmisten karsastaminen rekrytointiprosesseissa voi kuitenkin vain johtaa siihen, ettei yritys tavoita tarvitsemaansa osaamista. Tiesitkö esimerkiksi, että vain 10–25% autismikirjoon kuuluvista suomalaisista on työsuhteessa?
Rekrytointiprosessit kuntoon
On aika ottaa yrityksesi rekrytointiprosessit tarkempaan syyniin. Onko työpaikan hakeminen yrityksessäsi tehty helpoksi jokaiselle hakijalle?
- Pidä työpaikkailmoitukset selkeinä ja informatiivisina. Mitä helpommin luettavia yrityksesi työpaikkailmoitukset ovat, sitä laajemman hakijakunnan tavoitat. Pyri kertomaan työtehtävistä ja työnkuvasta rehellisesti, mutta vältä loputtoman pitkiä vaatimuslistoja.
- Älä lokeroi työhistorian aukkojen perusteella. Suomalaisessa yhteiskunnassa neurokirjoon kuuluville ihmisille saatetaan yhä lyödä leima otsaan. Neurokirjon ihmisillä voi olla usein leimaamisen ja tuen puutteen vuoksi aukkoja työ- ja koulutuspoluillaan. Älä keskity tuijottamaan vain CV:ssä näkyviä aukkoja ja tee näiden perusteella hätäisiä olettamuksia, vaan arvioi henkilön osaamista ja kykyjä.
- Neurodiversiteettiä tukevassa haastattelussa korostuu selkeys. Anna ymmärrettävät ohjeet, kuinka haastateltava pääsee paikan päälle ja kerro, miten haastattelu etenee. Pidä haastattelu rauhallisessa tilassa, jossa ei ole ylimääräisiä virikkeitä, ja pyri välttämään ryhmähaastatteluja. Esitä haastattelussa suoria ja ymmärrettäviä kysymyksiä ja anna hakijan vastata rauhassa kysymyksiin. Älä vedä liian nopeita johtopäätöksiä hakijan elekielen tai katsekontaktin vähäisyyden vuoksi – jokainen hakija voi olla haastattelutilanteessa hermostunut eikä täysin oma itsensä.
Neurodiversiteetin tukeminen työsuhteessa
- Varmista, että perehdytysprosessit ovat kunnossa. Perehdytys on yksi tärkeimmistä työsuhteen vaiheista – käy lukemassa Sihdin blogiteksti aiheesta. Kun yritys palkkaa neurokirjon työntekijän, suunnitelmallisesti toteutettavan perehdytysvaiheen merkitys korostuu. Ohjeista myös henkilöstöäsi, miten työpaikalla toimitaan.
- Etenemismahdollisuudet ja osaamisen kehittäminen kiinnostavat työntekijöitä. Varmista, että jokaisella työntekijällä on yhtäläiset mahdollisuudet päivittää tietotaitojaan ja edetä urallaan yrityksessäsi. Tarvittaessa voit muokata roolin tavoitteita ja tulospyrkimyksiä realistisemmiksi.
- Vältä turhia yllätyksiä. Työelämä on muutosten temmellyskenttä, mutta jatkuvat vaikeasti ennakoitavissa olevat tilanteet voivat olla neurokirjon työntekijöille haastavia. Anna neurokirjon henkilölle mahdollisuus luoda työhönsä omat rutiinit – ja kun yllättäviä tilanteita tapahtuu, pyri antamaan ennakkovaroitus.
- Kuuntele työntekijöitäsi. Sopiiko neurokirjon työntekijälle ryhmä- tai parityötä paremmin itsenäinen työ? Onko asiantuntijaroolissa työskentelevän mahdollista tehdä töitä etänä? Anna neurokirjon työntekijälle puheenvuoro ja selvitä, mitä toiveita hänellä on työsuhteelta.
Neurodiversiteettiä tukevassa työyhteisössä erilainen ajattelu lisää luovia tapoja ratkaista ongelmia ja kehittää uutta. Tulevaisuuden työmarkkinoilla menestyy yritys, jossa eri näkökannat ja toimintatavat huomioidaan. Mitä jos yrityksesi ottaisi neurodiversiteetin toimintansa ytimeen jo nyt?