Mikä on hyvä hissipuhe?

Lukuaika:

4 min

07.11.2023

Mikä on hyvä hissipuhe?

07.11.2023

Työnhaku sisältää monta tärkeää vaihetta, joista tässä postauksessa nostamme esiin hissipuheen. Hyvä hissipuhe on kikka, jonka avulla teet työhakemuksestasi mielenkiintoisen ja loistat niin työhaastattelussa kuin työnhakutapahtumissa. Hissipuhe on yhtä kuin ytimekkäästi esitetty perustelu, miksi juuri sinä olet paras valinta sinua kiinnostavaan yritykseen. Lue vinkkimme, kuinka teet onnistuneen hissipuheen!

👉 Mikä hissipuhe on oikeastaan?

Kuvittele, että olet astumassa hissiin, jossa kohtaat sinua kiinnostavan työnantajayrityksen rekrytoijan tai esihenkilön. Koska hissimatka kestää noin 30 sekunnista minuuttiin, on sinulla vain tämän verran aikaa kiinnittää potentiaalisen työnantajan huomio ja saada hänet vakuuttuneeksi siitä, että yritys tarvitsee juuri sinun kaltaisesi osaajan palkkalistoilleen. Termi hissipuhe on saanut nimityksensä juuri tällaisesta tilanteesta – hissipuhe on ytimekäs tiivistelmä ammatillisesta pätevyydestäsi, osaamisestasi, ominaisuuksistasi sekä tavoitteistasi.

Työnhaun eri vaiheissa on tärkeää, että osaat kertoa ammatillisesta pätevyydestässi ja vahvuuksistasi vakuuttavasti. Ajatuksella laadittu hissipuhe on vastauksesi työhaastattelussa, kun sinua pyydetään kertomaan jotain itsestäsi tai kun sinua pyydetään kuvailemaan vahvuuksiasi hakemusportaalissa. Hissipuheesta saat kiinnostavan yhteenvedon osaamisestasi ansioluetteloosi tai kun olet osallistumassa työnhakumessuille.

✍️ Näin teet hyvän hissipuheen

Kaikessa lyhkäisyydessään hyvä hissipuhe koostuu neljästä pääkohdasta:

  1. Esittele itsesi lyhyesti.
  2. Nosta työ- ja koulutushistoriastasi esiin kiinnostavimmat pääkohdat.
  3. Kerro rohkeasti, miksi olet kiinnostunut yrityksestä ja anna itsestäsi motivoitunut vaikutelma.
  4. Tuo konkreettisten esimerkkien avulla esiin, miksi yritys hyötyisi sinun palkaamisestasi.

Seuraavaksi käymme vielä tarkemmin läpi, miten onnistut hissipuheessa.

🚀 Hissipuheessa onnistumisen niksit

Hissipuheen tekeminen ei siis ole vaikeaa! Poimi vielä seuraavat vinkit, joiden avulla loistat.

Miksi esittely on niin tärkeä vaihe?

Aloita keskustelu esittelemällä lyhyesti itsesi ja kertomalla ytimekkäästi, millaista työ- ja koulutustaustaa sinulla on. Unohda loppumattoman pitkät esitelmät: poimi työhistoriastasi erityisesti ne kohdat, joiden uskot kiinnostavan yritystä. Muista, että hissipuheen ytimessä olet sinä, joten muista olla oma itsesi, äläkä vedä roolia!

Miksi yrityksen pitäisi valita sinut?

Kerro, miten yritys hyötyisi sinun palkaamisestasi – toisin sanoen nyt on sinun aikasi esittää myyntivalttisi. Minkä vuoksi juuri sinä erotut muista yrityksestä kiinnostuneista ammattilaisista? Oletko esimerkiksi nykyisessä työtehtävässäsi keksinyt innovatiivisia ratkaisuja tai oletko mahdollistanut uusien tuotteiden tai palvelujen käyttöönoton? Tuo asiantuntemuksesi ja osaamisesi esiin konkreettisten esimerkkien avulla ja korosta niitä asioita, joista haluat itsesi muistettavan. Ole kuitenkin tässäkin kohdassa mahdollisimman ytimekäs, äläkä jää pitkittämään keskustelua.

Osoita, että sinulla on motivaatiota

Kerro, miksi yritys tai yrityksen rooli kiinnostaa sinua. Oletko jo tehnyt yhteistyötä kyseisen yrityksen kanssa ja olet sen perusteella saanut hyvän vaikutelman? Onko yritys toimialasi pioneeri ja työnantajamaineeltaan omaa luokkaansa? Älä pelkästään töksäytä, että haluat työpaikan, vaan kerro selkeästi, miksi toivot saavasi työpaikan juuri tästä tietystä yrityksestä. Unohda yleispätevät perustelut ja osoita, että sinulla on motivaatiota työskennellä juuri keskustelukumppanisi yrityksessä.

Muista vuorovaikutuksen merkitys

Anna motivaatiosi ja intosi näkyä, mutta muista myös pitää keskustelu sopivan kepeänä – ja ennen kaikkea kunnioita vastapuolta. Hissipuheen tarkoitus ei ole olla pitkä puhe, luento tai elämäkerta. Jos keskustelukumppanisi kokee tulleensa nurkkaan ahdetuksi tai jos paasaat pitkällisesti itsestäsi esittämättä kysymyksiä tai et anna keskustelukumppanisi kysyä sinulta tarkennuksia, et anna itsestäsi asiallista vaikutelmaa.

Mitä haluat tulevaisuudelta?

Jos olet esimerkiksi rekrytointitapahtumassa, varmista, että keskusteluhetki johtaa johonkin konkreettiseen – vaihda yhteystietoja ja pyri sopimaan saman tien aika puhelinkeskustelulle, työhaastattelulle tai Teams-palaverille.

🎤 Lisäksi: harjoittelemalla hissipuhe kuntoon!

Harjoittelu tekee mestarin myös hissipuheen suhteen. Kirjoita hissipuheesi yllä mainitsemiemme vinkkien avulla ja pyri tiivistämään puheesi 75 sanan mittaiseksi. Harjoittele puhetta lukemalla sitä ääneen, mutta älä toista täysin samaa hissipuhetta keskustelusta ja työhaastattelusta toiseen, tällöin hissipuheesta katoaa rentous ja luonnollisuus.

Kaipaatko lisää opastusta ja käytännön ohjeita työnhakuun? Käy tutustumassa Sihdin työnhakuvinkkeihin!