Oletko jo hakenut tovin uutta työpaikkaa, mutta unelmapestiä ei tunnu millään löytyvän? Eikö rekrytoijien yhteydenottoja ja haastattelukutsuja kuulu – tai oletko jo ehtinyt käydä esittäytymässä useammassakin haastattelussa täysosumaa saamatta? Työnhaku ei ole helppo urakka, vaan se vaatii aikaa ja panostusta. Jos työnhaku ei ole vielä tuottanut tulosta, lue tämä postaus!
✍️ Hyvä CV ja työhakemus ovat työnhaun tärkeimmät välineet
CV eli ansioluettelo ja työhakemus ovat useimmiten ensimmäiset dokumentit, joiden kautta tuleva esihenkilö tai rekrytoija pääsee tutustumaan sinuun. Tee CV ja työhakemus aina huolellisesti ja työpaikkakohtaisesti. Jos lisäät esimerkiksi hakemuskirjeeseesi yrityksen nimen, tarkista moneen kertaan, että olet varmasti kirjoittanut yrityksen ja yhteyshenkilön nimen oikein – sinusta ei jää paras mahdollinen vaikutelma, jos työnhakudokumentteihin lipsahtaa aivan eri yrityksen nimi.
Muista päivittää ansioluetteloasi sitä mukaa, kun kerrytät lisää työkokemusta tai suoritat lisätutkintoja tai -kursseja. Myös nykyisessä työssä saamasi uudet vastuualueet ja tehtävänkuvat on hyvä lisätä ansioluetteloon. Lisää konkreettisia vinkkejä hyvän CV:n tekemiseen ja työhakemuksen kirjoittamiseen löydät Sihdin blogista.
🤝 Valmistaudu haastatteluun
Ensivaikutelman merkitystä ei pidä väheksyä. Saavu aina haastatteluun ajoissa; selvitä, missä lähimmät parkkipaikat tai bussipysäkit sijaitsevat, jotta pääset haastattelupaikalle varmasti sovitussa aikataulussa. Jos olet saanut kutsun videohaastatteluun, tarkista jo ennen haastattelun alkamista, että tietokone ja nettiyhteys ovat kunnossa. Jos syystä tai toisesta myöhästyt, ilmoita tästä haastattelijalle mahdollisimman pian. Näin annat itsestäsi ammattimaisen, kohteliaan ja asiallisen vaikutelman.
Pohdi jo etukäteen, miten vastaat yleisimpiin haastattelukysymyksiin. Valmistaudu kertomaan ainakin vahvuuksistasi ja heikkouksistasi ja siitä, miksi haet tehtävää. Ole haastattelutilanteessa rehellinen ja avoin; kerro itsestäsi terveellä itseluottamuksella vähättelemättä tai liioittelematta taitojasi. Jo haastattelukutsu kertoo siitä, että rekrytoija näkee sinussa potentiaalia työtehtävän hoitamiseen, joten luota itseesi!
🚧 Mitä jos sinua ei valita työhön?
On valtavan suuri pettymys, kun sähköpostiin kilahtaa “valitettavasti valintamme ei kohdistunut sinuun” -viesti, varsinkin kun CV:n ja työhakemuksen on virittänyt viimeisen päälle kuntoon. Se, ettei sinua valitakaan tehtävään, saa harmittaa ja kismittää. Voit myös kertoa valinnasta ilmoittavalle rekrytoijalle, että olisit toivonut, että sinut valittaisiin tehtävään. Asiallisesti käyttäytyminen on kuitenkin pettymyksestä huolimatta paikallaan. Kysy rekrytoijalta esimerkiksi, mitkä asiat vaikuttivat päätökseen. Onko valitulla henkilöllä tietty pätevyys tai ominaisuus, jota sinäkin voit kerryttää esimerkiksi lisäopintojen kautta?
Hakijoita saattaa tulla avoinna olevaan työpaikkaan kymmeniä, jopa satoja, joten haastatteluun pääseminen on jo itsessään osoitus siitä, että sinussa on rutkasti potentiaalia. Vaikkei sinua valita hakemaasi tehtävään juuri nyt, voi työnantajayrityksestä löytyä muita kiinnostavia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Älä lannistu, vaikka sinua ei valittu – sen sijaan jätä itsestäsi hyvä vaikutelma, jotta rekrytoija pistää nimesi korvan taa ja on sinuun yhteydessä johonkin toiseen hakuun liittyen. Työnantajayrityksestä voi löytyä muita kiinnostavia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
🔎 Hae rohkeasti eri työpaikkoja!
Jos omalla alalla ei tunnu olevan työpaikkoja tarjolla tai sinua kiinnostavassa yrityksessä ei palkata juuri nyt uusia työntekijöitä, voi olla aika kokeilla kepillä jäätä ja päivittää työnhakua. Sen sijaan, että keskittyisit etsimään vain tietyntyyppistä roolia tai tietyn yrityksen tehtäviä, lavenna työpaikkaseulaa ja makustele muitakin työpaikkavaihtoehtoja.
Kokeile erilaisia töitä, joita et ehkä ole ajatellut tekeväsi – palkaksi voit saada pitkäkestoisen ja mielenkiintoisen työsuhteen! Olisiko aika esimerkiksi testata aivan uutta toimialaa? Jos etsit pitkäkestoista tai vakituista työsuhdetta, muttei niitä tunnu löytyvän, ota vastaan lyhyemmätkin työpätkät. Osa-aikatyö voi muuttua kokoaikatyöksi, harjoittelupestistä voit saada vakituisen työn, ja suorittavasta roolista voi edetä työnjohtoon. Henkilöstövuokraus on erinomainen keino napata työ – vaikka työpaikkailmoituksessa puhutaan esimerkiksi urakasta tai projektista, Me Sihdillä pyrimme löytämään työntekijöillemme nopealla aikataululla uutta työtä, kun yksi urakka on saatu päätökseen.
📣 Työpaikat somen ja verkostojen kautta
Nykyään rekrytoinneissa hyödynnetään usein suorahakua, jolloin rekrytoija lähestyy esimerkiksi LinkedInin kautta henkilöitä, joilla on sopiva tausta tarjolla olevaan työhön. Roolista riippumatta LinkedIn on työnhakijalle mainio väylä uuden työn löytymiseen, joten tee itsellesi profiili tai käy päivittämässä profiilisi tiedot ajan tasalle. LinkedIn tarjoaa uutta työtä kaipaavalle tilaisuuden tuoda omaa osaamistaan esiin; voit tehdä esimerkiksi postauksen tai videon, jossa kerrot etsiväsi töitä. Ruksaamalla profiilissasi kohdan ”open to new opportunities” suorahakua tekevät tahot voivat nähdä, että olet kiinnostunut kuulemaan uusista työmahdollisuuksista.
Hyödynnä myös Facebookia työnhaun osana. Facebookissa on erilaisia paikallisia ryhmiä, joissa kerrotaan avoimista työpaikoista asuinpaikkakunnallasi. Instagramista löytyy mielenkiintoisia keskusteluja työnhakuun liittyen, ja tämän väylän kautta voit hyvin tutustua sinua kiinnostaviin työnantajayrityksiin ja verkostoitua.
Muista myös työnhakuportaalien työpaikkavahdit! Työnhakijaksi rekisteröitymällä saat sähköpostin välityksellä tiedon, kun portaalissa julkaistaan sinua kiinnostavia työpaikkailmoituksia. Voit tallentaa Sihdin sivuilla helposti avoimen hakijaprofiilisi ja kertoa, millaisista töistä olet kiinnostunut. Näin voimme olla sinuun yhteydessä, kun meillä on juuri sinua kiinnostavia tehtäviä tarjolla.
Työpaikka voi löytyä verkostojenkin avulla. Tuttavasi yrityksessä voi olla vapautumassa sinua kiinnostava pesti, ja yhtä lailla voit kuulla mielenkiintoisesta työstä harrastustoiminnan kautta.
Joko olet käynyt selaamassa Sihdin avoimet työpaikat? Rekisteröitymällä Sihdin työnhakijaksi saat ilmoituksen sinua kiinnostavista työtehtävistä!