Miten työhakemus tehdään?

Lukuaika:

5 min

07.02.2023

Miten työhakemus tehdään?

07.02.2023


Olet löytänyt kiinnostavalta vaikuttavan työpaikkailmoituksen, mutta ilmoituksen loppukappaleessa on maininta hakemuskirjeestä. Mitä hakemuskirje eli työhakemus oikein tarkoittaa ja mitä siinä tulee kertoa? Miten aloittaa hyvä työhakemus ja kuinka pitkä tekstin oikein pitäisi olla?

Siinä missä CV on lyhyt kooste työnhakijan työ- ja koulutustaustasta, hakemuskirjeen ytimessä on vakuuttavuus. Työhakemus on sinulle mahdollisuus osoittaa, että sinulla on tehtävään sopivaa osaamista, motivaatiota ja potentiaalia. Hakemuskirjeessä saat nostettua esiin, miksi juuri sinä olet nappivalinta tehtävään ja millaista lisäarvoa yritys saa palkkaamalla sinut.

Kohdenna työhakemus aina yrityskohtaisesti

Rakenna aina hakemuskirjeesi yritys- ja tehtäväkohtaisesti ja vältä lähettämästä täysin samaa hakemuskirjettä jokaiseen sinua kiinnostavaan työpaikkaan. Lue työpaikkailmoitus huolellisesti ja tutki, millaisia avainsanoja ilmoituksessa on. Poimi ilmoituksesta ne ilmaisut, jotka täsmäävät osaamisesi kanssa ja lisää ne hakemukseesi. Jos työpaikkailmoituksessa etsitään MIG-hitsaustaitoista asentajaa ja sinulla on pätevyydet kunnossa, mainitse nämä hakemuksessasi. Jos koet olevasi proaktiivinen ja asiakaslähtöinen tekninen myyjä, kuten työpaikkailmoituksessa peräänkuulutetaan, lisää työpaikkailmoituksen sanat omaan hakemuskirjeeseesi.

Eri yrityksillä on erilaiset käytännöt hakemusten käsittelyyn liittyen, joten tarkista, milloin sinua kiinnostavan pestin hakuaika päättyy ja miten hakemuskirje tulee lähettää. Pyydetäänkö hakemus lähettämään sähköpostitse tai sähköisen järjestelmän kautta? Toimi ohjeiden mukaisesti ja huolehdi siitä, että lähetät hakemuksen ajoissa. Monessa haussa hakijoita haastatellaan jo hakuaikana, joten lähetä hakemuksesi hyvissä ajoin, ettet jää vaille kivaa työpaikkaa.

Tee hakemuskirjeesi huolellisesti

Jos lisäät hakemuskirjeeseesi yrityksen tai yhteyshenkilön nimen, tarkista, että kaikki tiedot ovat varmasti oikein. Ovathan myös omat yhteystietosi varmasti oikein ja ajan tasalla, jotta rekrytoija saa tavoitettua sinut? Ennen hakemuksen lähettämistä tarkista vielä tekstisi oikeinkirjoitus tai pyydä kaveriasi tai perheenjäsentäsi oikolukemaan hakemuksesi. Jos esimerkiksi haet tarkkuutta vaativaa toimistotyötä, huolellisesti laadittu hakemus erottuu positiivisesti lukuisten muiden hakemusten joukosta.

Miksi sinä olet paras valinta?

Hakemuskirje on sinulle hyvä tilaisuus osoittaa, että olet kiinnostunut yrityksestä ja työpaikasta ja sinulla on motivaatiota sekä potentiaalia työpaikkaa kohtaan. Vaikkei sinulla olisi vielä monen vuoden työkokemusta taustallasi tai vuosien varrella hankkimiasi pätevyyksiä ja tutkintoja, olet varmasti esimerkiksi harrastusten tai työharjoittelun kautta oppinut asioita, joista on sinulle hyötyä työpaikan nappaamisessa. Samat aiheet pätevät, kun sinulla on aikeena suunnata kokonaan uudelle toimialalle, josta sinulle ei ole vielä kertynyt runsain mitoin työkokemusta. Painota hakemuskirjeessä vahvuuksiasi ja taitojasi, joita olet työelämässä tai vaikkapa opiskelujen kautta, älä keskity vain työ- tai opiskelukokemuksen vähäisyyteen.

Älä kuitenkaan liioittele taidoilla tai pätevyyksillä, joita sinulla ei vielä ole. Aitous on avainsana työnhaussa! Kerro, miksi olet motivoitunut tehtävästä. Houkutteleeko sinua mahdollisuus oppia uutta tai saada vähän lisänostetta urallesi? Korosta myös, millaisen panoksen toisit yritykselle.

Mitä työhakemuksessa tulee olla?

Hyvä hakemuskirje on yksinkertainen, siisti ja helposti luettava. Nykyään hakemuskirje täytetään usein suoraan työnantajayrityksen sähköiseen järjestelmään, eikä erillistä hakemuskirjettä tarvitse välttämättä lähettää lainkaan. Kun syötät tietosi järjestelmään erillisen hakukirjeen sijaan, varaa aina riittävästi aikaa hakemuksesi huolelliseen täyttämiseen; täytä jokainen pakollinen kenttä tarkasti ja muista tallentaa tietosi sitä mukaa, kun etenet hakemuksessa eteenpäin. Joissain järjestelmissä voi nimittäin olla käytössä aikakatkaisu, eivätkä tehdyt kirjaukset välttämättä tallennu automaattisesti. Mahdolliset vapaat kentät kannattaa ehdottomasti hyödyntää omien vahvuuksien esilletuomiseen.

Jos puolestaan sinua pyydetään lähettämään erillinen hakemuskirje, pidä hakemuksesi runko selkeänä:

1. Miten aloittaa hyvä työhakemus – ensimmäinen kappale

2. Hakemuskirjeen runko

3. Viimeinen kappale

Kun työhakemus on lähetetty

Jos sinua on jäänyt askarruttamaan työtehtäviin tai yritykseen liittyen jokin asia, eikä työpaikkailmoituksesta löydy vastauksia, voit ottaa yhteyttä työpaikkailmoituksessa mainittuun yhteyshenkilöön. Haluatko tarkennusta esimerkiksi siihen, tehdäänkö työtä yksin vai parin kanssa, minkäkokoinen tiimi on tai millä tavoin raportointi hoidetaan? Älä sen sijaan tee aivan tikusta asiaa tai käy CV:täsi tai työpaikkailmoitusta läpi – jätät asiallisen vaikutelman itsestäsi asiallisia kysymyksiä esittämällä, mutta rekrytoija huomaa nopeasti, jos sinulle ei ole oikeaa asiaa. Keskity jättämään itsestäsi ammattitaitoinen vaikutelma!

Sihdillä on tällä hetkellä runsaasti mielenkiintoisia työpaikkoja tarjolla ympäri Suomen. Ota siis harppaus kohti parempia työpäiviä ja käy tutustumassa Sihdin avoimiin työpaikkoihin!